1. Adım: Algoritma Öğrenin
Yazılım yazmak yazı yazmak gibidir, ama kimisi gider Savaş ve Barış'ı yazar, kimisi de Cukka da Cukka Cukka diye şarkı sözü :) Nasıl bir yazılım yazacağınızı oluşturan ana unsur sizin algoritma bilginizdir. Algoritma öğrenmek yazılıma başlamanın ana unsurudur.
2. Adım: Nesne Yönelimli Olmayan Bir Dil Öğrenin
Algoritma Uzmanı olarak yazılıma başlamak isteyenlere temel tavsiyemiz, Nesne yönelimli olmayan dillerdir. Bu konuda da çok net bir tavsiyemiz var, C dili öğrenin. C dili, başlangıç için harika bir dildir. Fonksiyonları öğrenmeden Nesne yönelimli dillerde karşılaşacağınız Nesne ve Metot kavramlarını kavramanız uzun sürecek zor olacaktır. Ayrıca C temiz bir dildir. (C dediğimize dikkat edin, C++ demiyoruz, hatta C++'dan uzak durun)
3. Adım: Veri Yapıları ve Algoritmalar Öğrenin
C diline hakim olmaya başladıktan sonra özel veri tipleri ile tanışmanız gerekiyor. Bu yüzden ilk durağınız veri yapıları olmalı. Korkmayın, bunlar boşa gidecek bilgiler değildir. İş mülakatlarında bile size bu konulardan sorular sorulmaktadır. Veri Yapısı nedir bilmeyen yazılımcıya ne gözle bakacaklarını siz tahmin edin. Lütfen kod editlemekten öteye geçmeyen, algoritma bilmeyen yazılımcılardan olmayın.Veri Yapılarından sonra Algoritmalar konusunu öğrenmeniz gerekir. 1. Adımdaki Algoritma öğrenmek ile karıştırmayın bunu. Özel bir alandır, spesifik konulardaki algoritmalar öğrenilmektedir. Sitemizden bununla ilgili her şeye ulaşabilirsiniz.
4. Adım: Java ya da C# öğrenin
Veri Yapıları ve Algoritmalar öğrendikten sonraki durağınız Nesne Yönelimli Programlama Dilleridir. Piyasadaki sağlam Javacılara sorun, hepsi ilk önce C, Veri Yapıları ve Algoritmalar öğrenmiştir. Zaten Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde de işler bu şekilde yürür. Direkt Java'ya dalarsanız, öğrendim zannedersiniz, ancak hiçbir şey yapamadığınızı sonradan fark edersiniz. Stack nedir, queue nedir bilmeyen, Binary Search Tree algoritması hakkında fikri olmayan insan, hangi programlama dilini bilirse bilsin, yapabileceği pek bir şey yoktur. Bildiğiniz dille iş yapmayı sağlayacak olan şey, Algoritma bilmektir.Piyasadaki en iyi OOP diller java ve c#'dır. Bu dilleri bilen aç kalmaz. Kendi projelerini de rahatlıkla geliştirebilir. Bu yüzden Java veya C# bilmek sizlerin karınıza olacaktır.
5. Adım: SQL Öğrenin
Veritabanı oldukça önemli bir konudur. Hangi veri tabanı yönetim sistemiyle uğraştığınız önemli olmaksızın SQL öğrenmeniz karınıza olacaktır. SQL bilen herkes, herhangi bir VTYS (veri tabanı yönetim sistemi) ile rahatça kendisini geliştirebilir.6. Adım: Üst Düzey Özelleşmiş bir Alan seçin
Belli bir alanda kendini geliştirmek, yazılım bilmekten daha öte bir durumdur. Bu yüzden yukarıdaki 5 adımı tamamladıktan sonra kendinize bir alan seçmeniz gerekir. Bu alanları sizler için aşağıda listeledikBilgisayar Mühendisliği Temel Dalları
- Algoritmalar
- Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu
- Bilgisayar Dizgesi Mühendisliği
- Bilgisayar Grafiği
- Veri Tabanı
- Sayısal Mantık
- İşaret İşleme
- Elektronik
- Gömülü Sistemler
- İnsan Bilgisayar Etkileşimi
- İşletim Sistemleri
- Programlama Temelleri
- Yazılım Mühendisliği
- VLSI Tasarımı ve Üretimi
- Bilgisayar Ağları
- Yapay Zeka
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder