13 Ekim 2016 Perşembe

Bilgisayar Mühendisi olmak için matematik bilmem gerekir mi?

Bilgisayar mühendisliği okumak isteyenlerin en çok çekindikleri konulardan bir tanesi de Matematiktir. Bu yüzden Bilgisayar mühendisliği için matematik bilmek gerekir mi sorusunu sık sık alıyoruz.

Açıkça söylemek gerekirse Bilgisayar Mühendisliği eğitiminin içerisinde 4 temel matematik dersi bulunmaktadır. Bunlar;

Matematik 1
Matematik 2
Lineer Matematik
Diferansiyel Denklemler

Bazı Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde Diferansiyel Denklemler dersi bulunmuyor. Matematik 1 ve Matematik 2 dersleri ise Calculus olarak bildiğimiz derslerdir. 1. sene verilir.

Lineer Matematik ve Diferansiyel Denklemler dersleri ise 2. senenin dersleridir. Temel olarak bilmeniz beklenen konular, Limit, Türev ve İntegraldir.

Bu dersleri vermek hiç de zor değildir. Yine de çoğu konu hocalara bağlıdır. Hoca dersi sıkarsa vermek zorlaşır. Rahat bir hoca ise kolaylıkla geçilir.



Peki asıl soru şu, matematik bilmeden yazılımcı olunur mu? Cevap Evet! Pek çok mühendis çeşitli triplere girerek matematik bilmeden bu işin olmayacağını söyler. Ama hikayedir. Kod yazarken belli başlı ana dallar haricinde matematiğe ihtiyaç duymazsınız. Ama şöyle de bir konu var, matematik sorusu çözemeyen birisi algoritma oluşturma konusunda başarılı olabilir mi? bu konudaki cevabım "tam emin değilim" şeklindedir. Eğer anlamadıysanız şöyle diyeyim, kod yazarken (bazı alanların dışında) matematikle ilgili bir şey yazmak zorunda değilsiniz. Ne diferansiyel denklemle ilgili bir şey yaparsınız ne de lineer bir yaklaşım sergilersiniz. (farkında olmadan lineer yaklaşımlarda bulunursunuz bu farklı bir şey-mesela bubble sort döngüleri)

Yani "ben matematik bilmiyorum" şeklinde tribe girip bilgisayar mühendisliğinden uzak durmaktansa, bölüme kaydınızı yaptırıp matematik öğrenmeye çalışmak en mantıklı yaklaşımdır. Zaten Lise eğitimi sonunda kimse doğru düzgün limit-türev-integral bilerek gelmez. Bu konulardan korkmayın, emin olun halledeceksiniz, rahat olun. Esas mesele tribe girmemek. "ben bunu bilmiyorum" diye bir kabullenmede bulunmayın, "ben matematik bilmiyorum ama öğreneceğim" deyin, direkt olarak yazılımda işe yaramaz, ama dolaylı olarak düşünce yapınızı etkileyeceğinden işe yarar.

Özetle söylemek gerekirse, hayır gerekmez ama öğrenirseniz emin olun boşa gitmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder